Ondernemer Machiel van der Schoot (69) is vrijwilliger in het Amadeushuis. We spreken hem nét voordat hij bij het jubileumfeest achter zijn synthesizer kruipt. Hoe kwam hij erbij vrijwilliger te worden, wat doet hij precies en hoe beleeft hij het?

Een goede buur

Het Amadeushuis zit tegenover mijn huis, op zeven meter afstand. Omdat ik bij de opening hoorde dat ze echt de buurt wilden betrekken, ben ik op een dag naar binnen gestapt met het aanbod om piano te spelen. Toevallig trof ik de koorleider. Hij vond het geweldig dat ik me aanmeldde. Ik geloof dat ik dezelfde middag begonnen ben!”

Wekelijks

“Iedere dinsdag bij het koor speel ik liedjes uit mijn jeugd, al ben ik wel wat jonger dan de gemiddelde bewoner. Daarnaast speel ik om de andere vrijdag tijdens Happy hour. Dan bepaal ik zelf wat ik speel en ik zing er soms bij. Uiteraard probeer ik aan te sluiten bij de beleving van de bewoners. Het scheelt dat ik vroeger in een bandje heb gespeeld, als ik zie dat de aandacht afzwakt, switch ik van repertoire.”

Zwembad

“Ik heb een behoorlijk groot huis. Onderdeel ervan is een verwarmd zwembad. Dat is een luxe en ik woon alleen, dus ik heb gezegd: kom maar! Elke maandag komen er nu zo’n vijf bewoners van het Amadeushuis zwemmen. Ze zijn dan erg blij. Het zwembad is een graad of dertig, dat is voor oudere mensen prima geschikt.”

Wederzijds plezier

“Wat ik als mensenmens erg leuk vind, is dat ik er ineens vijftig kennissen bij gekregen heb. Niet alleen bewoners, maar ook verzorgend personeel en andere vrijwilligers. Ze groeten me als ik ze op straat tegenkom. We zitten hier midden in het centrum, in een gebied waar geen auto’s komen. De bewoners kunnen rustig wandelen, met de rollator, onder begeleiding of alleen. Ze hebben er plezier van als ik pianospeel of ze tegenkom. En dat plezier is wederzijds!”

Ook vrijwilliger worden? 

Gezocht 1: zwemmers
Voel je je in het zwembad als een vis in het water? En wil je iets betekenen voor de bewoners van het Amadeushuis? Dan zijn we op zoek naar jou! Elke week gaan de bewoners naar het zwembad van Machiel van der Schoot. Dat gebeurt onder leiding van onze bewegingsagoog. Er is behoefte aan vrijwilligers die de bewoners in het water willen begeleiden. Klinkt je dit als muziek in de oren? Laat het ons graag weten. Ook als je niet elke week beschikbaar bent, zijn er mogelijkheden.

Gezocht 2: wandelaars
We vinden het fijn om te horen van mensen die met bewoners willen wandelen. Dat hoeft niet ver te zijn. Gewoon een tippeltje maken is voldoende. Bijvoorbeeld ’s avonds na het eten. Ben jij zo iemand? Aarzel niet en neem contact op!