Op dinsdag 7 mei vierde Amadeushuis Alphen aan den Rijn haar eerste verjaardag. Een jaar geleden namen de eerste bewoners hun intrek in het prachtige, gloednieuwe pand in het stadscentrum. Locatiemanager Liesbeth Knotter en directeur Jolanda Muis kijken terug op mooi jaar en een geslaagd feest.

Trots

“Als directeur ben ik ontzettend trots,” zegt Jolanda Muis, “dat onze locatie in Alphen aan den Rijn in slechts één jaar tijd uitgegroeid is tot een plek waar ouderen met dementie goed wonen en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het is hartverwarmend om te zien hoe de inzet van alle medewerkers heeft geleid tot een omgeving waar vrijheid en zelfstandigheid centraal staan, en waar bewoners echt hun eigen huiselijkheid kunnen waarmaken. Dat is het resultaat van het harde werk van het team van Liesbeth en de ondersteunende diensten. Ik ben dankbaar voor ieders inzet.”

“Waar ik zelf heel trots op ben,” zegt Liesbeth Knotter, “is dat we hier géén uitzendkrachten hebben. We doen het als team met elkaar, dat hebben we afgesproken toen we open gingen. Dat vergt nogal wat: als iemand ziek is, kijken we hoe we dat samen kunnen oplossen. Wie wil een vrije dag inleveren, langer doorwerken of eerder komen? Voor de bewoners is dit erg fijn. Voor deze doelgroep is het belangrijk om vertrouwde, bekende gezichten te zien. Voor de medewerkers betekent het meer werkplezier. Want als je elke keer met een onbekende collega staat, moet je steeds opnieuw uitleggen hoe het hier werkt.”

Rust & veiligheid

Liesbeth vervolgt: “We zijn een nieuw, jong bedrijf maar hebben in een jaar veel bereikt: de bewoners zijn happy, de familie en medewerkers tevreden, en we kunnen waarmaken wat we beloven: dat mensen zo lang mogelijk de regie houden en zelfstandig zijn. Nieuwe bewoners komen soms heel verward binnen, maar vinden hier rust omdat er ritme en regelmaat is. Dat is wat je wilt: dat iemand op een fijne, veilige plek z’n oude dag door kan brengen.”

En verder? “De mensen uit de buurt zijn behulpzaam”, zegt Liesbeth. “Als bewoners gaan winkelen en het Amadeushuis niet meer kunnen vinden, dan zijn er mensen die hen terug brengen. En in de winkels worden de bewoners geholpen als ze niet meer helemaal weten hoe het werkt. Een draaiorgelman die voorheen verderop stopte, rijdt nu door naar ons. Elke zaterdag gaat hier de deur open, de bewoners doen geld in het centenbakje en kunnen dansen op straat.” Blij: “We zijn hier echt opgenomen! We voelen ons erbij horen. Vanaf dag één bellen mensen spontaan aan of ze iets kunnen betekenen: een muziekinstrument bespelen, wandelen, koffiedrinken, creatief bezig zijn. De zorg kan niet zonder vrijwilligers.”

Jolanda Muis sluit af: “We blijven ons inzetten om deze standaard van welzijn en leven voort te zetten en te verbeteren. We staan pal voor onze belofte: Bij het Amadeushuis stimuleren we u zélf uw dag te bepalen en er iets moois van te maken.”

Feest

“Maandagavond heeft een medewerker het pand versierd met onder meer een ballonnenboog. Dinsdag begonnen we onze ‘verjaardag’ met koffie en gebak. Er waren petit fourtjes met de tekst ‘Amadeushuis 1 jaar’ en we hebben ‘lang zal ze leven’ gezongen. De lunch bestond uit salade met lekkere broodjes. ’s Middags volgde het jubileumfeest.”

Noot voor Noot

“In het Amadeushuis staan alle dagen in het teken van muziek. Maar dinsdag is een speciale dag omdat dirigent Henny dan aanwezig is en ons bewonerskoor Noot voor Noot zingt. Dit keer waren dat extra feestelijke nummers. Vrijwilliger Machiel zette zijn synthesizer naast de piano en we hebben gezongen en gedanst. En ik heb tijdens een praatje kort teruggeblikt op het afgelopen jaar. Het jubileumfeest is afgesloten met snacks en patat van de lokale friettent, een ijsje en een kop koffie toe. En toen was iedereen helemaal óp. Het was echt een gezellige dag!”