Iemand die de diagnose dementie krijgt, of zijn of haar partner, vader of moeder, heeft veel vragen. Hoe ziet de toekomst er mogelijk uit? Welke problemen zijn er te verwachten in het dagelijks functioneren? Waar kunnen we terecht voor zorg en ondersteuning? Iemand die daarbij helpt, is de casemanager dementie. In Bergschenhoek is dat Adrianne Hammink.
“Mensen komen bij mij als ze de diagnose dementie krijgen of als daar een vermoeden van is. Meestal worden ze doorverwezen door de huisarts of het ziekenhuis, en heel soms door de wijkverpleegkundige. Ik ga dan op huisbezoek. In dat gesprek komen verschillende dingen aan de orde. Onder meer wat de mogelijkheden zijn en welke hulp daarbij nodig is. Met goede begeleiding en de juiste ondersteuning kunnen mensen met dementie lang thuis blijven wonen. Dat is ook het uitganspunt, mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dat hoeft echter niet. Het is wat ze zelf willen.”
Wat is dementie eigenlijk? “Kortgezegd: een ziekte van de hersenen. Wat langer: een verzamelnaam voor ruim vijftig progressieve ziektes waarbij steeds meer zenuwcellen in de hersenen en verbindingen tussen deze zenuwcellen kapotgaan. Met als gevolg dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Een veelvoorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.”
Hoewel Adrianne zich vooral een pleitbezorger voelt van diegene die ziek is, is ze er zowel voor de cliënt als zijn of haar omgeving. “Ik heb met cliënten en naasten gesprekken, zowel alleen als samen. Dat kan over van alles gaan, bijvoorbeeld hoe een dag verloopt en wat er nodig is om thuis goed te kunnen functioneren. Wat ik vooral duidelijk maak, is dat fouten maken erbij hoort. Mensen moeten zich niet schuldig voelen als er een keer iets misgaat.” Adriannes bijstand stopt met een warme overdracht als cliënten verhuizen naar een huis voor mensen met dementie, of bij overlijden.
Er zijn in de gemeente Lansingerland verschillende huizen. “Ik bespreek ze allemaal tijdens de bijeenkomsten die we voor cliënten en hun naasten houden. Elk huis heeft iets eigens. Het Amadeushuis is een woonlocatie met ondersteuning voor mensen met dementie. Zij wonen daar in een open setting. Het is dan wel belangrijk dat je kunt omgaan met de vrijheid die daarbij hoort. Als je dat kunt, is het Amadeushuis ideaal. Bovendien is de partner ook welkom. Dat geldt lang niet voor alle huizen.”
Wat Adrianne cliënten voorhoudt, is dat dementie niet het einde van de wereld betekent. Net als dat verhuizen naar een huis met passende ondersteuning niet het einde is. Het biedt juist mooie kansen. “En die verschrikkelijk ziekte leert ons ook wat: leef bij de dag én in het moment!”